Co zawiera kakao?

Surowe kakao zawiera wiele cennych składników, dlatego nazywane jest “pokarmem bogów”. Może pobudzać lub rozluźniać, w zależności od intencji lub zapotrzebowania organizmu.

Kakao jest ziarnem owocu drzewa amazońskiego, które zostało przywiezione do Ameryki Środkowej prawdopodobnie w czasie trwania cywilizacji Olmeków. Ziarna kakaowca były tak cenione przez Majów i Azteków, że używano ich jako środka płatniczego.
W 1753 Karol Linneusz, XVIII-wieczny naukowiec szwedzki, nadał nazwę drzewu kakaowemu Theobroma cacao, co dosłownie oznacza “Kakao, pokarm bogów”. Chciał w ten sposób podkreślić jego wartość.
Ziarna kakaowca nie zawierają cukrów oraz mają od 12% do 50% tłuszczu, w zależności od rodzaju i warunków uprawy. Jest bogate w magnez, żelazo, chrom, tryptofan i antyoksydanty. Zawiera również fenyloetyloaminę i anandamid.
Wbrew powszechnej opinii kakao ma małą zawartość kofeiny. W ziarnie kakaowca jest mniej niż 1/20 kofeiny obecnej w kawie. Ponadto, w lutym 2008 r. dr Gabriel Cousens odkrył w badaniach klinicznych na zdrowych ludziach, że kakao nie podwyższa poziomu cukru we krwi jak ma to miejsce w przypadku kofeiny obecnej w żywności i napojach.

Siarka i magnez
Kakao jest wyjątkowo bogate w siarkę i magnez. Znajduje się w nim tyle magnezu, ile w żadnym innym pożywieniu. Jest to prawdopodobnie główny powód, dla którego kobiety przed lub w czasie miesiączki lubią sięgać po czekoladę. Magnez równoważy chemię mózgu, wzmacnia kości i wzbudza uczucie szczęścia. Jest jednym z najbardziej deficytowych pierwiastków w organizmie ludzkim. Obecnie około 80% ludności ma niedobory magnezu.
Z kolei siarka zawarta w kakao odpowiada za mocne paznokcie, włosy, piękną, promienną cerę, oczyszcza nereki i wątrobę.

Inhibitory MAO
Kakao zmniejsza apetyt, prawdopodobnie ze względu na obecne w nim inhibitory enzymów monoaminooksydazy (IMAO). Różnią się one od inhibitorów enzymów trawiennych występujących w większości orzechów i nasion. Te w kakao pobudzają wydzielanie serotoniny w mózgu oraz pobudzają neuroprzekaźniki. Według dra Gabriela Cousensa inhibitory MAO wzmacniają odporność i przyśpieszają regenerację.

Fenyloetyloamina (PEA)
Fenyloetyloamina obecna w kakao jest również produkowana w mózgu i uwalniana, gdy jesteśmy zakochani. Właśnie dlatego czekolada i miłość często idą ze sobą w parze :). PEA poprawia również koncentrację i czujność.

Anandamid
W kakao został wyizolowany neuroprzekaźnik zwany anandamidem, który również jest wytwarzany w mógzu. Anandamid jest nazywany pierwiastkiem błogości, ponieważ jest uwalniany, gdy czujemy się wspaniale. Kakao zawiera inhibitory enzymów, które spowalniają rozkładanie anandamidu w organizmie. Oznacza to, że naturalny anandamid lub anandamid kakaowy mogą dłużej utrzymywać się na wysokim poziomie dając uczucie błogości.

Alergie
Ostatnie badania dowiodły, że tylko jedna na 500 osób miała alergię na czekoladę. Alergia na czekoladę jest niezwykle rzadka i przeważnie dotyczy zawartego w niej nabiału.

Przechowywanie
Kakao nie trzeba trzymać w lodówce, jednak lubi suche i chłodne miejsce.