Przygotowanie kakao

Składniki: 200 ml wody i 30-60 gramów kakao na osobę.

Posiekaj nożem kakao. Kawałki powinny być na tyle małe, żeby łatwo rozpuściły się w wodzie. Zagotuj wodę i poczekaj, aż jej temperatura spadnie do ok. 70 stopni. Wsyp odmierzoną część kakao i szczyptę chilli. Można również dodać do smaku cynamonu, kardamonu lub wanilii . Użyj trzepaczki lub blendera, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie dodaj do posłodzenia miodu lub czegoś innego, co lubisz. Podczas picia mieszaj napój od czasu do czasu, by zachować jego konsystencję, ponieważ z czasem kakao osiada na dnie naczynia.

Do kakao można dodać również mleka roślinnego. Mleko krowie blokuje przyswajanie flawonoidów w jelitach, dlatego należy unikać łączenia go z kakao.

Na początek zaleca się wypicie 2/3 ceremonialnego napoju, by uniknąć nudności. Pozostałą 1/3 część wypij w ciągu 45 minut do godziny.

Celebruj i zagłęb się w podróż do swojego wnętrza. 🙂

O właściwościach kakao przeczytasz w Czytelni.